Ja, amator pizzy, nie mogę się powstrzymać i muszę wam zdradzić przepis na pyszny, zdrowy ketchup.
Potrzebujecie:
3 kg mięsistych pomidorów
400 g cebuli
6 ząbków czosnku
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka soli
Jak wykonać
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do dużego garnka lub na żeliwną patelnię i dusić. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 2-3 godzin).Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Tak przygotowany ketchup możemy jeszcze dodatkowo pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut. Po tym zabiegu odstawiamy słoiki na kilkanaście godzin do wystygnięcia.
Kontakt
Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33
Godziny Otwarcia:
Pn - Pt od 8 do 19
sobota od 8 do 15
Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL