Frytki z Selera - przepis

Ja, amator pizzy, nie mogę się powstrzymać i muszę wam zdradzić przepis na pyszny, zdrowy ketchup.

 

Potrzebujecie:

 3 kg mięsistych pomidorów

 400 g cebuli

 6 ząbków czosnku

 3/4 szklanki cukru

 1/2 szklanki octu jabłkowego

 1 łyżka ostrej papryki

 1 łyżeczka pieprzu

 1 łyżka ostrej musztardy

 1 łyżka soli

 

Jak wykonać 

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do dużego garnka lub na żeliwną patelnię i dusić. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 2-3 godzin).Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Tak przygotowany ketchup możemy jeszcze dodatkowo pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut. Po tym zabiegu odstawiamy słoiki na kilkanaście godzin do wystygnięcia.

16 grudnia 2020

Domowy Ketchup

Best Seler - logo

Kontakt

Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33

Godziny Otwarcia: 

Pn - Pt    od 8 do 18 

sobota   od 8 do 13 

Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL