Czy też się zastanawiacie tak jak ja, co dziś na obiad? Wrócę kulinarnie do moich ukochanych Włoch kojarzących mi się z ciepłem i wakacjami. Włoska zupa minestrone na pewno się tak kojarzyć będzie każdemu.

 

A co będziecie potrzebować?
1 mała cukinia
25 dag fasoli szparagowej
15 dag włoskiej kapusty
2 marchewki
3 ziemniaki - tu zaproponuję wam typ A - sałatkowy
3 pomidory
kawałek dyni
3/4 szklanki zielonego groszku
1/2 szklanki drobnego makaronu
2 ząbki czosnku
2,5 l bulionu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, kilka gałązek tymianku i natki pietruszki, kilka listków bazylii.
 
Fasolę szparagową umyjcie i obierzcie. Obrane ziemniaki, dynię i cukinię pokrójcie w drobną kostkę. Marchew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w plasterki. Kapustę poszatkujcie. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę smażymy, dodajemy ziemniaki, dynię, cukinię, marchewkę i kapustę, kilka minut dusimy. Wlejcie bulion oraz wrzućcie związane gałązki tymianku i natki pietruszki oraz fasolę szparagową. Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy zioła i dodajemy groszek, białą fasolę obrane i posiekane pomidory oraz makaron i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Zupę doprawcie solą i pieprzem, a bazylia do dekoracji
Smacznego
16 grudnia 2020

Minestrone

Best Seler - logo

Kontakt

Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33

Godziny Otwarcia: 

Pn - Pt    od 8 do 18 

sobota   od 8 do 13 

Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL