Ciasto:

🍕500 g mąki - osobiście używam 500 z Młyn Mierczyce
🍕250 ml letniej wody
🍕10g drożdży instant lub 30g drożdzy świeżych 
🍕1,5 łyzeczki soli 
🍕łyżeczka cukru
🍕dwie łyżki oliwy z oliwek 

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej oliwę z oliwek, drożdże instant wsypujemy do kubka, dodajemy trochę wody -  ok 30 ml. Wsypujemy cukier mieszając, dodajemy odrobinę mąki. Do mąki wlewamy wodę zostawiając ok 30 ml. Wlewamy drożdże i mieszamy. Do pozostałej wody dodajemy sól i mieszamy (drożdże z solą się nie lubią stąd ten zabieg). Całość mieszamy w jednolitą kulkę. Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia,  aby na cieście nie zrobiła się sucha skorupa, polewamy je wodą i przykrywamy (pod kran je :)) Z całego ciasta na oko wychodzą dwie pizze. Po wyrośnięciu ciasto rozciągamy w rękach lub wałkujemy. Do podsypywania używam semoliny - kaszy mannej, wtedy pizza wychodzi jak w restauracji.

 

Sos pomidorowy:

🍕przecier pomidorowy Primo Gusto w kartoniku - cały
🍕3 ząbki czosnku
🍕przyprawa do dań włoskich Dary Natury
🍕oliwa z oliwek 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obrane i zgniecione 3 ząbki czasnku, wlewamy przecier i dodajemy przyprawy. Zostawiamy na ok 15 minut na wolnym ogniu.  Taki sos równie dobrze jak Wam zostanie możecie użyć do makaronu. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i posypujemy startym parmezanem :)  Ser na pizzy to oczywiście mozzarella. Osobiście zawijam ją także w krawędzie pizzy, przez co są pysznie serowe 🍕

Dodatki to już wasze uznanie, u nas każda pizza jest inna. Czasami nawet na jednej połówce lezą inne składniki niż na drugiej 🍕😍

Smacznego 😉

 

04 sierpnia 2021

Pizza Best Seler

Best Seler - logo

Kontakt

Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33

Godziny Otwarcia: 

Pn - Pt    od 8 do 18 

sobota   od 8 do 13 

Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL