Ciasto:
🍕500 g mąki - osobiście używam 500 z Młyn Mierczyce
🍕250 ml letniej wody
🍕10g drożdży instant lub 30g drożdzy świeżych
🍕1,5 łyzeczki soli
🍕łyżeczka cukru
🍕dwie łyżki oliwy z oliwek
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej oliwę z oliwek, drożdże instant wsypujemy do kubka, dodajemy trochę wody - ok 30 ml. Wsypujemy cukier mieszając, dodajemy odrobinę mąki. Do mąki wlewamy wodę zostawiając ok 30 ml. Wlewamy drożdże i mieszamy. Do pozostałej wody dodajemy sól i mieszamy (drożdże z solą się nie lubią stąd ten zabieg). Całość mieszamy w jednolitą kulkę. Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, aby na cieście nie zrobiła się sucha skorupa, polewamy je wodą i przykrywamy (pod kran je :)) Z całego ciasta na oko wychodzą dwie pizze. Po wyrośnięciu ciasto rozciągamy w rękach lub wałkujemy. Do podsypywania używam semoliny - kaszy mannej, wtedy pizza wychodzi jak w restauracji.
Sos pomidorowy:
🍕przecier pomidorowy Primo Gusto w kartoniku - cały
🍕3 ząbki czosnku
🍕przyprawa do dań włoskich Dary Natury
🍕oliwa z oliwek
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obrane i zgniecione 3 ząbki czasnku, wlewamy przecier i dodajemy przyprawy. Zostawiamy na ok 15 minut na wolnym ogniu. Taki sos równie dobrze jak Wam zostanie możecie użyć do makaronu. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i posypujemy startym parmezanem :) Ser na pizzy to oczywiście mozzarella. Osobiście zawijam ją także w krawędzie pizzy, przez co są pysznie serowe 🍕
Dodatki to już wasze uznanie, u nas każda pizza jest inna. Czasami nawet na jednej połówce lezą inne składniki niż na drugiej 🍕😍
Smacznego 😉
Kontakt
Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33
Godziny Otwarcia:
Pn - Pt od 8 do 19
sobota od 8 do 15
Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL