Frytki z Selera - przepis

Choć mało kto może sobie zdawać z tego sprawę same ziemniaki dzielimy na trzy typy kulinarne. Typ kulinarny ziemniaków wskazuje na najwłaściwsze przeznaczenie (kulinarne) danej odmiany. Klasyfikacji odmian do poszczególnych typów dokonuje się na podstawie zawartości suchej masy i skrobi.

W przypadku ziemniaków jadalnych wyróżnia się trzy zasadnicze typy kulinarne A, B i C (w sprzedaży często oznaczone za pomocą kolorowego kodu) oraz typy pośrednie.

 

Typ kulinarny A — sałatkowy. Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia.

 

Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy. Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.

 

Typ kulinarny C — lekko mączysty. Ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.

 

Występują jeszcze pośrednie typy kulinarne — najczęściej AB i CB.

16 grudnia 2020

Ziemniaki jakie do czego? 

Best Seler - logo

Kontakt

Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33

Godziny Otwarcia: 

Pn - Pt    od 8 do 18 

sobota   od 8 do 13 

Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL