Idzie jesień, a z nią jarmuż Jest odmianą kapusty posiadającą zielone, sztywne i karbowane liście.

P.S. Jedli je już w czasach starożytnych.  A na jesiennie chłody zupa krem z jarmużu i zielonego groszku 

 

  • 250 g jarmużu
  • 450 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,ok.
  • 1,3 litra bulionu jarzynowego,
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce,
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ⅓ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, sól morska.

 

W garnku na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i wszystko smaż przez kilkanaście sekund. Do garnka wlej bulion jarzynowy i zagotuj. Dodaj zielony groszek. Całość gotuj przez około 5 minut, aż groszek stanie się miękki. Do wywaru dodaj curry, kmin rzymski i pieprz. Opłucz jarmuż. Oderwij zielone liście od twardszej części warzywa (tej pośrodku). Liście jarmużu wrzuć do wywaru. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około pół minuty. Zupę zmiksuj w blenderze, stopniowo dodając mleko kokosowe. Zupę ponownie przelej do garnka i zagotuj. Całość gotuj przez dwie minuty. Danie dopraw solą morską.

16 grudnia 2020

Zupa krem z jarmużu i zielonego groszku 

Best Seler - logo

Kontakt

Lutynia 55-330, ul. Tadeusza Kościuszki 33

Godziny Otwarcia: 

Pn - Pt    od 8 do 18 

sobota   od 8 do 13 

Wszelkie prawa zastrzeżone @ Best Seler, wykonanie JL